Podnoží se stává rostlina, nebo její část, která se používá pro očkování nebo roubování jiné hodnotnější rostliny. Podnož dodává sílu a odolnost, naroubovaná rostlina má vylepšené, tedy vyšlechtěné vlastnosti.
Důležitá je snášenlivost, tedy afinita podnože a naroubované rostliny.
O roubování stromů již slyšel asi každý, ale roubuje se i zelenina, nejčastěji okurky, rajčata, nebo melouny. A zde jsou ideální podnoží tykve. Jejich bohatý kořenový systém zajistí naroubované rostlině bujnější růst, více kvalitnějších plodů a zejména vyšší odolnost vůči chorobám. Bohužel pro slimáky jsou na tom rostliny roubované i neroubované stejně, všechny jim chutnají.
Naroubovanou sadbu je však důležité správně vysadit, roub musí být vždy nad zemí. Pokud by se roub dostal pod zem, okurka by vypustila vlastní kořeny a podnož z tykve by uhnila. Takže taková okurka by pak sice rostla, ale s oslabeným kořenovým systémem, a ve výsledku by byla slabší než ta obyčejná, tedy neroubovaná.
Autor: Zuzana Pavelková