Zimní jídla je možné ozvláštnit čerstvými bylinkami. Mnoho se jich dá pěstovat, a vypěstovat. Dnes o těch jednoletých.
Klasikou je řeřicha. Stačí vata nebo papírový ubrousek. Stříhají se mladé zelené lístky, když jsou rostlinky několik centimetrů vysoké. Vysévá se hustě, vyroste pěkný zelený kožich. Ostrá chuť řeřichy obohatí spoustu jídel.
A stejně se dá pěstovat i roketa, kterou známe spíš pod obchodním názvem rukola. Dobře však poroste i na vrstvičce zeminy či zahradního substrátu.
Bylinky potřebují vlhko, nesmějí však stát ve vodě. A jsou-li na okně, je dobré je otáčet, aby se netáhly jen na jednu stranu. Ostříhaná řeřicha už ale neobroste, musí se vysít znova.
A s bazalkou to je jinak, přes zimu se musíme smířit s tou kupovanou, to až zjara je možné si doma vypěstovat vlastní rostlinky. Ale kde je jaro…
Autor: Josef Duben