bylinkový čaj
Poradna Facebook
Rádce pro vaši zahradu

Bylinkový…

 

Lezavá zima a možné nachlazení, to je pravá chvíle na bylinkový čaj.
Ale existuje vůbec? Kdepak, čaj je opravdu jen výluh z lístků čajovníku.
U bylinek se jedná o macerát, nálev či odvar.

Macerát je výluh rostlin za studena. Používá se například u kořenu ibišku či lněného semínka.
Tedy u surovin obsahujících sliz a škrob. Doporučuje se macerovat 3 až 10 hodin.

Nálev je to, čemu se bylinkový čaj říká nejčastěji. Jde o sušenou nať, listy či květy zalité vroucí vodou. Nálev se nechá 10-15 minut odstát pod pokličkou. Hodí se pro mátu, šalvěj, meduňku, heřmánek, lipový květ apod.

Odvar, jak už sám název napovídá, si žádá zhruba desetiminutové vaření.
Používá se u kůry nebo kořenů, ale i hlíz, jako je například zázvor.

Skrýt