Osení už roste, ale přípravy na Velikonoce teprve začínají. Barevná vajíčka jsou nedílnou součástí Velikonoc. Můžete vyzkoušet přírodní barvení, které je levné a jednoduché. Základem jsou nejlépe vajíčka bílá, která je třeba nejprve octem odmastit. Jaké barevné možnosti se nabízí a jak jich snadno dosáhnout?
Odmaštěná vejce se vaří:
- s cibulovými slupkami a kurkumou či kari – žlutá
- s cibulovými slupkami, čajem či kávou – hnědá
- s nakrouhanou hlávkou červeného zelí – modrá – od světlé po tmavou, podle doby vaření
- ve šťávě z červené řepy – od růžové po červenou, podle doby vaření
- ve šťávě z červené řepy s přídavkem červeného vína či borůvek – fialová
- s kmínem a lipovým květem – světle zelená
- s půl kostkou mraženého špenátu a kmínem – tmavě zelená
Pro lepší výsledek přidejte do nálevů 1–2 lžíce octa a klidně nechte vajíčka louhovat i přes noc.
Autor: Zuzana Pavelková