barvení vajec
Poradna Facebook
Rádce pro vaši zahradu

Barvení velikonočních vajíček

Osení už roste, ale přípravy na Velikonoce teprve začínají. Barevná vajíčka jsou nedílnou součástí Velikonoc. Můžete vyzkoušet přírodní barvení, které je levné a jednoduché. Základem jsou nejlépe vajíčka bílá, která je třeba nejprve octem odmastit. Jaké barevné možnosti se nabízí a jak jich snadno dosáhnout?

Odmaštěná vejce se vaří:

  • s cibulovými slupkami a kurkumou či kari – žlutá
  • s cibulovými slupkami, čajem či kávou – hnědá
  • s nakrouhanou hlávkou červeného zelí – modrá – od světlé po tmavou, podle doby vaření
  • ve šťávě z červené řepy – od růžové po červenou, podle doby vaření
  • ve šťávě z červené řepy s přídavkem červeného vína či borůvek – fialová
  • s kmínem a lipovým květem – světle zelená
  • s půl kostkou mraženého špenátu a kmínem – tmavě zelená

Pro lepší výsledek přidejte do nálevů 1–2 lžíce octa a klidně nechte vajíčka louhovat i přes noc.

Autor: Zuzana Pavelková

Skrýt